Solarni paneli Vesti Vetro elektrane u Srbiji

Vetro elektrane u Srbiji

Onshore Windmills south of DumasInvestiranje u solarne elektrane postaje jako unosan posao ako se ima u vidu Feed-in Tariff-e i vreme trajanja ugovora. Tako za ROI iznad 10% solarna energija parira drugim izvorima energije.  Ali pored polja solarni panela, uporedo se rade projekti vetro elektrana na nekoliko lokacija u Srbiji (ovde se može videti  o vetro potencijalima Srbije). Energetski potencijal vetra je procenjen na oko 1.300 MW instalirane snage (dodajmo da je za toliku snagu vetro-parkova data energetska dozvola, mada ne za sve balansna odgovornost).  Najperspektivnije lokacije za izgradnju elektrana na vetar su Stara planinaSuva planina, Vršacki breg,  Deli Jovan, Krepoljin, Tupižnica, Juhor i Jastrebac. Ovo bi trebalo iskoristiti kako bi se ublažila energetska kriza koja se najavljuje u svetu.
Medutim, pored brojnih i povoljnih uslova i lokacija za izgradnju vetro elektrana, kao i Simensovog postrojenja za izradu vetrenjača u Subotici, još uvek se nije realizovao ni jedan vetro-park. Nadamo se da će se slika na terenu uskoro poboljšati.  Mnogi razlog u odlaganju vide u veoma skupoj opremi,  s obzirom na to da investicija od 1M košta od 1,7 do 2 miliona evra. Nasuprot brojnim administrativnim preprekama, novi zakon o energetici dosta je ubrzao proceduru dobijanja energetske.
U Srbiji je zato stvoreno udruženje za promociju energije vetra SEWEA. Njihovim zalaganjem uradilo se na prezentaciji i popularizaciji vetro energije na ovim prostorima. Čine ga, za sada, četiri velike kompanije čije investicije su planirane u skoroj budućnosti.
Prema tome, možemo se nadati da obnovljivi izvori energije, kako vetro, solarne, biomase, itd., započinju nov talas zdravog ophođenja prema okolini i društvu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *