Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Vesti Bloomberg-ova “Tier 1” Lista

Bloomberg-ova “Tier 1” Lista

LOGO Bloomberg-ova “Tier 1” Lista

U vremenu kada se nagoveštavaju veliki projekti u obnovljivim izvorima energije, kada se uveliko priča o Agendi 2050., Pariskom sporazumu i dekarbonizaciji energije, pojavilo se na tržištu mnogo proizvodjača opreme i delova koji u tome vide svoj momenat, pravo vreme da se prosperira i profitira. I to je legitimno parvo, tržišna utakmica je otvorena za svakoga. Medjutim, nisu svi igrači isti, neki bolji a skuplji, neki slabiji a jeftiniji, baš kao u sportu. I ima mesta za svakoga ali se mora unapred zna ko kom “taboru” pripada. Zato je stvorena lista proizvođača solarnih panela koja uliva neko poverenje kupca u proizvodjača. Osvrnućemo se zato na “TIRE 1” listu (https://review.solar/  ), mada ima i drugih rejting listi poput onek koju izdaje “PV ModuleTech”, koja će nam pomoći da razumemo šta to znači kada se neko od proizvodjača solarnih panela pohvali prisustvom na pomrnutoj listi.

Bloomberg Tire 1 lista za prvi kvartal 2021.

Bloomberg Tire 1 lista za prvi kvartal 2021. https://review.solar/tier-1-solar-panels-list/

Bloomberg New Energy Finance Corporation” ili skraćenije BloombergNEF je kompanija koja vrši “istraživanja, prognoze, podatke o ulaganjima i analitičke alate, kao i vesti o tržištima čiste energije, energije, gasa, vode i ugljenika”. U stvari, 2004. godine oformljena je “New Energy Finance” kompanija za prikupljanje i obradu podataka o čistoj energiji, ulaganju i istraživanju tržišta uglja, Valika Britanija. Medjutim, svetska korporacija Bloomberg L.P. 2009. godine je kupila “New Energy Finance”, i dala novo ime Bloomberg New Energy Finance Corporation. Od tada se preusmerava ka OIE, transport, digitalnoj industriji, industriju novih materijala, održivost i hrana (poljoprivreda).

Središte je u Londonu, ali predstavništva su u Pekingu, Cape Tovn-u, Minhenu, Nju Delhiju, San Francisku, Sao Paulu, Sidneju, Tokiu, Cirihu, Singapuru, Hong Kongu, Vašingtonu i Njujorku. Objavljuju godišnje preko 700 istraživačkih izveštaja po kojima se mnoge države i kompanije upravljaju ili oslanjaju u svom daljem radu. BloombergNEF-ova analiza, koja se posebno kupuje, pomaže da se stekne jasna perspektiva na globalno tržištu robe i tehnologija koje su usmerene na “zero-carbon” ekonomiju. Zato se može reći da su njihova istraživanja pouzdana i jedna od najopsežnijih koje možemo dobiti u pomenutim granama privrede.

Na polju solarne energije, prestižna je njihova “Tire 1” lista proizvodjača solarnih panela. Biti na toj listi je veliki uspeh za kompaniju i uliva sigurnost kupcu tj. investitoru. Mnogo je razlika medju panelima, mnogo je različitih tehničkih rešenja, i da bi to sve stalo pod jedan normativ bilo je potrebno razviti mehanizam procene. U Bloomberg-u su to uspeli tako da danas imamo transparentnu diferencijaciju proizvodjača solarnih panela. Medjutim, to nikako ne znači da se ne treba uraditi podrobna analiza samih panela pre bilo koje kupovine.

Dakle da ponovimo: Tehnički govoreći, ne postoje solarni paneli sa sertifikatom “Tier 1”. Na listi postoje samo proizvođači solarnih panela, a ne njihovi proizvodi. To je bitna razlika koju moraju svi koji se budu bavili investiranjem da znaju. Lista ne govori ništa o efikasnosti, snazi, karakteristikama, izlaznoj snazi, solarnih panela.

U suštini, Bloomberg-ova lista je finansijska referenca za investitore koji žele da investiraju u fotonaponske sisteme većih snaga. Ukoliko se neki investior opredeli za veća ulaganja on se informiše putem BNEF-ove liste za procenu finansijske stabilnosti i opstanka kompanije na tržištu, za industrijska predviđanja, analize konkurenata i druga poređenja. Ponekada date podatke više koriste firme iz te branše nego li one koje žele samo da koriste njihove proizvode.

Razlog ovakvog rangiranja leži i u činjenici da je tržište poprilično dinamično, da postoje mnogo malih proizvodjača čije buduće poslovanje se može dovesti u pitanje a samim tim i njihova garancija. Ipak, većina kompanija koja se može naći na listi su lideri u proizvodnji u dužem vremenskom periodu.

Šta oni podrazumevaju pod bankovnost? Osnovno jeste da solarni projekti imaju garancije banaka da finansijska konstukcija projekta nije pod hipotekom. Međutim, kako je bela lista poslovna tajna banaka, to je BNEF razvio svoj mehanizam praćenja projekata i na osnovu toga napravio “Tire 1” listu. Tri su glavna kriterijuma za “Tire 1”:

  • Da proizvodjači poseduju svoju proizvodnju,
  • Da proizvodjači snabdevaju šest i više različitih projekata većih od 1.5MW, svaki,
  • Dati projekti moraju biti finansirani od strane šest komercijalnih banaka (ne razvojne banke ili export-import banke) u zadnjih 2 god.

Prema dosad rečenom, jasno je šta predstavlja pomenuta “T1”. Jako je pogrešno kada je neko prikazuje, koristi kao sertifikat kvaliteta. U te namene Bloomberg preporučuje proveru kod sertifikovanih laboratorija ili agencija za kvalitet kao što su: RINA, ATA Renewables, Wood Plc, PVEL, Black & Veatch, TUV, E3, STS Certified, Clean Energy Associates, PI Berlin, Pvbuyer, Enertis, Oravia, Leidos Engineering, the Austrian Institute of Technology (AIT) ili Phoventus. To su adrese na koje treba pokucati i proveriti tvrdnje proizvodjača.

Da li postoje “Tire 2 i 3”? Ne, to ne postoji!

Na kraju postavlja se pitanje, kako da znamo šta je kvalitetno? Prvo, jeste prisustvo na “Tire 1” listi kao garancija pozitivnog poslovanja u dužem nizu godina, potom, standardi koje zadovoljavaju proizvodi, tehnologije kojom se izradjuju i parametri koji se dobijaju, i na kraju iskustvo krajnjih korisnika. Da bi sve postalo transparentnije i jasnije započeli su projekat Solar Analytica (https://solaranalytica.com/ ) koji će startovati za javnost 01.01.2022. godine. Tu će se moći vršiti poredjenje solarnih panela, invertora ili baterija, pa ko uspe da ispliva na površinu, dobiće najveći deo kolača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *