Cene

Kontaktirajte nas za preporuku! Najniže cene solarnih panela i invertora, kao i ostale opreme.

solar-energy

Poslednjih godina, razvoj solarne industrije učinio je da cena solarni panela se smanji za nekoliko puta. Sada je moguće približiti fotonaponske sisteme svakom domu, firmi, kompaniji. Zato Vam toplo preporučujemo da vidite ponudu PV modula firme SPSolar, koja u svojoj ponudi ima svetske lidere u proizvodnji i po kvalitetu odlične solane panele, po najnižim cenama na Balkanu(Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska). Njihova strategija jeste da ponude tržištu balkanskih zemalja svetske brendove kao što su SUNTECH, LONGi, Q-Cells, SAJ, itd.

Firma SPSolar

Iako se radi o mladoj firmi, majka firma EUROPROMET itekako je poznata na Balkanu po trgovini na veliko. SPSolar se bavi distribucijom i montažom solarnih elektrana (on-grid i off-grid sistemi), dizajniranjem i projekotvanjem, izradom idejnih rešenja, neophodnih za postizanje statusa prozjumera (prodavac-kupac) ili povlašćenog proizvođača električne energije. Feed-in tarife polako izlaze iz upotrebe, danas počinju da važe neka druga pavila “igre” na tržištu zelene energije, stoga je bitno imati jako povoljne cene i kvalitetnu uslugu, što se može reći za SPSolar.

– Kompanije SUNTECH i LONGi

LONGi kao najveći proizvođač monokristalnih panela na svetu, i SUNTECH kao jedan od pionira novih tehnologija u industriji PV modula.

Investiciju nove tehnologije opravdava cena. Ovom prilikom dajemo trend cena fotonaponskih modula. Ova strana biće sastavljena od linkova ka firmama i njihovim  cenovnikom i ponudama solarnih panela.

Primer indeksa cena na malo fotonaponskih PV modula za prvi kvartal 2021. godinu  (na englekom govornom području PV modul je sinonim za solarne panele) za američko i evropsko tržište, slika dole. Indekse Cena na malo se izračunavaju za bazu PV modula iz prethodnog meseca, tj. radi se normalizovanom skupu analiziranih modula. Oni koji se više ne koriste kao i novi moduli predstavljeni svakog meseca se ne uzimaju u razmatranje. Razlog ove metodologije jeste da njihovo uvođenje i brisanje iz baze PV modula imaju značajan uticaj na mesečni proračun. Ali ovakav pristup normalizovanog popisa solarnih panela može dovesti vremenom do odstupanja indeksa od stvarno tržišno raspoloživih panela. Od 2000 god. urađeno je prvo indeksiranje maloprodajnih cena solarnih panela, a potom baza podataka je obnovljena 2004. god. Nakon šest godina ponovo je dopunjena i od tada se redovno ažurira na sajtovima PV-Magazin i SOLARBUZZ.

Cene solarnih panela za Q1 2021.

Grafik indeksiranih cena solarnih panela za prvi kvartal 2021. godinu.

(Izvor PV-magazine)

Dopuna podataka praćena je sa dve pojave na tržištu solarnih panela. Prva pojava se odnosi na visoku konkurentnost Azijskih modula čije se učešće na tržištu od 2007 značajno uvećalo. Druga se zaniva na uvećanju snage solarnih panela. U 2004. tipična sanga panela je bila 175-190W dok danas je to 550 Wp pa čak ide i preko 600Wp, uz neznatno povećanje površine. Ovo su jedni od razlozi zašto je došlo do pada cena na malo.

Dopuna indeksirane cene :

U ceni instaliranog energetskog solarnog sistema, cena PV modula učestvuje sa 50-60%, što je čini ključnim elementom u formiranju i analizi cene i isplativosti celog sistema. Pored toga, na same cene potrebno je dodati i porez na promet od 8-20%, zavisno od zemlje u kojoj se kupuje, pri čemu evropske zemlje imaju najviše poreze.

Industrija PV modula teži da dostigne cenu od $0.10 – 0.200 po Watt-u, čime bi se bez subvencija bitno konkurisalo energetkom mrežnom sistemu. Danas ova cena je dostignuta na fabričkom nivou ali u maloprodaji još uvek nije. Kao olakšica krajnjem kupcu jesu razni podsticaji, subvencije ili feed-in tariff-e pojedinih država za kupovinu i instaliranje PV sistema.

 

Pogledajte:

Prodajane cene solarnih panela

Cena LED rasvete

Prodajne cene spiralnih ankera

Maloprodajne cene solarnih panela u svetu

Cena baterija za solarne panele

Cena invertora za solarne panele

Rezime indeksa cena regulatora za solarne panele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *