Cenovnik

Ovde možete videti cene solarnih panela raznih firmi namenjene Balkanskom tržištu: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Bugarska. Posetite stranu o cenama:

– Firma TAVASOL iz Slovenije

Prodajne cene solarnih panela firme TAVASOL

Cene solarnih panela firme TAVASOL

TAVASOL se bavi distribucijom i montažom solarnih elektrana (on-grid i off-grid sistemi), solarne LED rasvete, dizajniranjem i projekotvanjem, izradom idejnih rešenja.

– Kompanija LUXOR SOLAR iz Nemačke

Ponuda fotonaponskih panela kompanija LUSOR SOLAR

LUXOR SOLAR

LUXOR SOLAR se bavi proizvodnjom solarnih panela, distribucijom, konsaltingom i motažom PV elektrana. Imaju dosta realizovanih projekata širom Evrope, Japana i Australije. Njihovi proizvodi daju više energije nego li što je navedeno u specifikacijama – posledica pozitivne tolerancije nominalne snage svakog fotonaponskog modula.

Investiciju nove tehnologije opravdava cena. Ovom prilikom dajemo trend cena fotonaponskih modula. Ova strana biće sastavljena od linkova ka firmama i njihovim  cenovnikom i ponudama solarnih panela.


Primer indeksa cena na malo fotonaponskih PV modula za period Decembar 2011. – Mart 2012. godina  (na englekom govornom području PV modul je sinonim za solarne panele) za američko i evropsko tržište, slika dole. Indekse Cena na malo se izračunavaju za bazu PV modula iz prethodnog meseca, tj. radi se normalizovanom skupu analiziranih modula. Oni koji se više ne koriste kao i novi moduli predstavljeni svakog meseca se ne uzimaju u razmatranje. Razlog ove metodologije jeste da njihovo uvođenje i brisanje iz baze PV modula imaju značajan uticaj na mesečni proračun.Ali ovakav pristup normalizovanog popisa solarnih panela može dovesti vremenom do odstupanja indeksa od stvarne tržišno raspoloživih modula. Od 2000 god. urađeno je prvo indeksiranje maloprodajnih cena solarnih panela, baza podataka je obnovljena 2004. god. Nakon šest godina ponovo je dopunjena jer se u zadnjih 18 meseci dešava velika promena cena i od tada se redovno ažurira na sajtu SOLARBUZZ.

Grafik indeksiranih cena solarnih panelaGrafik indeksiranih cena solarnih panela za 125W i module veće snage u maloprodaji

Dopuna podataka praćena je sa dve pojave na tržištu solarnih panela. Prva pojava se odnosi na visoku konkurentnost Azijskih modula čije se učešće na tržištu od 2007 značajno uvećalo. Druga se zaniva na uvećanju snage solarnih panela. U 2004 tipična sanga panela je bila 175-190W dok danas je to 210-240W, uz povećanje površine panela. Ovo su jedni od razloga zašto je došlo do pada cena na malo.

Dopuna indeksirane cene :

U ceni instaliranog energetskog solarnog sistema cena modula učestvuje sa 50-60%, što je čini ključnim elementom u formiranju i amalizi cene i isplativosti celog sistema. Pored toga na same cene potrebno je dodati i porez na promet od 8-20%, zavisno od zemlje u kojoj se kupuje, pri čemu evropske zemlje imaju najviše poreze.

Industrija PV modula teži da dostigne cenu od $1.50 – 2.00 po watt-u, čime bi se bez subvencija bitno konkurisalo energetkom mrežnom sistemu. Danas ova cena je dostignuta ali na fabričkom nivou ali u maloprodaji još uvek nije. Kao olakšica krajnjem kupcu jesu subvencije ili feed-in tariff-e pojedinih država za kupovinu i instaliranje PV sistema.


Pogledajte:

Prodajane cene solarnih panela

Cena LED rasvete

Prodajne cene spiralnih ankera

Maloprodajne cene solarnih panela u svetu

Cena baterija za solarne panele

Cena invertora za solarne panele

Rezime indeksa cena regulatora za solarne panele

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Budimo ljudi - zaštita od neželjenih napada *