Solarni paneli Cene solarnih panela,Rasveta Spralni anker ili vijak

Spralni anker ili vijak

spiralni ankerPored solarnih panela, u ponudi su osnove držača PV modula (kod fiksnih off-grid ili grid-tie sistema) koji se postavljaju u zemlju jako brzo bez dodatnih priprema terena, slika levo. Radi se o Australijskom proizvodu sa novim pristupom montiranja ne samo solarnih postrojenja na zemlji, već svih vidova podnožja držača, poput držača reklama, zastava, saobarćajnih snakova, panoa, ograda (tip spiralnog ankera sa centralnim udubljenjem). Njihova prednost je ta što najmanje utiču na izgled okoline, najmanje je menjaju i narušavaju, čime su postali ekološki prihvatljivi. U građevinstvu postoji nešto koje se uveliko koristi a ima sličnosti sa spiralom, to su tipli, svima jako poznati i nezamenljivi u montaži nosača, stim, što su tipli za beton, drvo, … dok su spirale za zemlju. Princip je sličan, bitno je da se solarni panel čvrsto i sigurno drži na nosaču i podlozi!

Druga vrsta vijaka je poput šrafova samorezaca. Poseduju horizontalne stranice koje im omogućavaju dodatno pričvršćivanje sa drugim aluminijumskim ili čeličnim elementima.

spiralni nosioci

Mašinski se vrši montiranje, tj. ukopavanje spiralnog ankera, uz nekoliko operatera koji rukovode aparaturom bez prethodnog iskopavanja. Bitno je samo prema tipu zemljišta odrediti koje dimenzije upotrebiti (pečnik i dubinu), slika dole. Dubine do koje prodiru su od 90cm do 2m.

Još neke pogodnosti izdvajamo kao bitne: Ne rđaju, jer su galvanizirani, nema čekanja da betonski temelj očvrsne (betonski temelji moraju biti povezani medusobno inace nema stabilnosti, postoji mogućnost lošeg betona tako da se vremenom počnu raspadati, osipati….), nema iskopavanja i suvišne zemlje, jedan spiralni anker se montira za 15 minuta.

montiranje spiralnog ankera ili vijaka

Isplativost je očigledna: na primer u Sloveniji je prosecna cena kubika betona 83€, spiralni anker košta od 34€ sa prečnikom 111mm i visinom od 1m. Postoje više vrsti spirala čije veličine i cene (bez PDV-a i carine) možete videti ovde.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *