Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Solarni paneli SUNTECH – fekinks koji se vratio na tržište

SUNTECH – fekinks koji se vratio na tržište

SUNTECH LOGO

Suntech – brend o kome samo treba reći reči hvale i na koji tek treba da računamo na Balkanu. Dobro došao!

Ali da nije uvek sve ružišasto, da je put uspeha bio trnovit pokazuje vremenski period kada se nije moglo doći do njihovih PV modula. Kriza koju su prebrodili ojačala i osnažila ih je, njihovi proizvodi danas spadaju u TOP 5 na svetu. Pa da krenemo.

Razvoj solarne energije jeste nezaustavljiv ali je podložan tržišnim kretanjima i berzanskim transakcijama. Novac teče u svim smerovima ali najviše gravitira ka onom koji donosi najviše profita. To znači da su uvek moguća kolebanja koja umeju da itekako koštaju neku kompaniju. Suntech je svoj razvoj na svetskom tržištu hteo da upotpuni snažnim nastupom na Severno Američkom kontinentu instaliranjem prvih proizvodnih kapaciteta u SAD. Njihovi planovi su bili globalni, prvi su se zalagali za globalno ozelenjivanje energije, i za tu ideju su izgarali. Možda i previše. No, kako je solarni feniks pao a onda se ponovo pojavio i konkurenciji počeo da zadaje glavobolje?

SUNTECH-u-Nemackoj-napravio-plutajucu-solarnu-elektranu.

SUNTECH u Nemackoj napravio plutajuću solarnu elektranu.

Naime, Suntech Pover je osnovan 2001. godine, vlasnik je dr. Zhengrong Shi, priznati pionir u proizvodnji PV modula, nazvan „kraljem sunca“, prvi solarni milijarder na svetu 2006. godine. Nakon doktoriranja u Australiji vraća se u Kinu i pokreće biznis. Kao centar kompanije odabrano je mesto Wuxi, Kina, gde je izgrađena najveća solarna fasadna elektrana. Od svog osnivanja Suntech je proizveo više desetina GWp fotonaponskih modula koji su distribuirani u preko 100 zemalja. Proizvodnja je cvetal tako da su brzo su izrasli u najvećeg proizvođača solarnih panela u 2011. na planeti sa kapacitetom poroizvodnje od 2.4 GW godišnje. 2008. je od strane bizns konsultantske firme „Frost & Sullivan“ proglašena za kompaniju godine za razvoj solarne energije godine.

SUNTECH-u-Indiji-solarna-elektrana-od-225MW

SUNTECH u Indiji solarna elektrana od 225MW

U avgustu 2009. oborili su rekord u efikasnosti polikristalnih i monokristalnih solarnih ćelija. Postavili su mnoge standarde kako u proizvodnji solarnih ćelija tako i na polju montaže i ispitivanja kvaliteta istih. Ekapsulacija modula je bila ali i ostala takava da se može investitor osloniti na pouzdan i nesmetan radu u mnogim otežanim klimatskim uslovima u dužem vremenskom periodu.

Međutim, globalna finansijska i ekonomska kriza 2008. godine ostavila je trag na njihovo berzansko tržište. Tih godina pratile su ih poteškoće izazvane trgovinom obveznica što je kulminiralo 2013. bankrotom kompanije. Vlasnik, dr. Zhengrong Shi je morao da napusti fotelju predsednika i izvršng direktora. Sve se to izdešavalo ne njihovom krivicom već preveliko poverenje u inostrane ulagače je bilo uzrok.

Bili su prva kompanija iz kontinentalne Kine koja je podmirila svoje američke obveznice. U to vreme obveznice su vredele 541 milion američkih dolara i kompanija je ubrzo proglasila bankrot. Suntech je prevaren sa 560 miliona evra. U julu 2012. iznenada su shvatili da su nemačke državne obveznice u vrednosti od 560 miliona evra zapravo falsifikati koji su bili deo italijanske prevare. Dakle, slobodno možemo reći, bili su žrtve špekulacija obveznicama.

Suntech-ov-stand-na-SNEC-2021.

Suntech-ov stand na SNEC 2021.

Ikao je izgubio najveći deo svog bogatstva i spao na svega 32 miliona dolara, gosp. Shi nije klonuo duhom, već nastavlja dalje da radi na promociji solarne energije i bori se za razvoj čiste zelene energije koja se suprotstavlja klimatskim promenama. Entuzijazam i upornost su počeli da daju rezultate.

Već 2014. godine Suntech je kupljen od strane Shunfeng International Clean Energi Limited, kompanija koja se bavi investicijama u obnovljive izvore energije i nezavisna kompanija za proizvodnju električne energije. Od tada kreće novo doba u njegovom razvoju. Prvo su sredili svoja dugovanja a onda krenuli ka putu stare slave. I može se reći da su uspeli. Povratili su proizvodnju na kapacitete pre pada, a potom počeli da je podižu.

Danas Suntech solarni paneli su HItech proizvodi, sa efikašnoću preko 20%, a neki su i preko 21%, PERC tehnologijom, MBB metalizacijom solarnih ćelija i specijalnim dizajnom istih. Sertifikovani su kao otporni na koroziju, što ih čini pogodnim za ugradnju u priobalna područja i područja pored voda. Imaju 12 godina garancije proizvoda i 25 godina garancije na performanse.

Potvrda kvaliteta ne nedostaje. Dobio je međunarodno priznanje, a EuPD istraživački institut dodelio mu je nagradu za Top PV Brend i to od 2016. do 2020. Ovo je sjajna nagrada jer se EuPD smatra vodećim istraživačkim institutom solarne industrije. Suntech je takođe dobio nagrade od ogranaka Ujedinjenih nacija za doprinos zaštiti životne sredine. Suntech paneli su dobili prestižnu VDE sertifikat

VDE je nemačko udruženje koje je osmislilo rigorozan postupak ispitivanja solarnih panela na klimatske uticaje – simulira se decenijama izloženost surovim uslovima. Suntech je bio treći proizvođač na svetu čiji paneli su prošli test i dobio VDE sertifikat.

Svetski ekonomski forum (VEF) prepoznao je Suntech kao „environmentally friendly“ kompaniju, tj. za kompaniju koja se bori za očuvanje ekologije i zdrave životne sredine. U 2011. i 2012. godini MIT Technologi Reviev proglasio je Suntech jednom od 50 najinovativnijih kompanija na svetu. 2011. godine dobio je nagradu Global Leader Avard kompanije Murphi & Spitz i Gigaton Prize.

Danas, Suntech se nalazi na „Bloomberg Tier 1“ listi. Samo da pojasnimo, Bloombergova rang lista nije mera kvaliteta solarnih panela. To je jednostavno pokazatelj likvidnosti i bankarskih garancija proizvođača na osnovu javno objavljenih informacija o finansijskom stanju kompanije. Ovo sugeriše da li je kompanija veliki, poznati proizvođač ili ne. Prema tome, sada postoje finansijske garancije da se neće ponoviti greške iz prošlosti.

Ove godine, Suntech slavi 20 godina svog postojanja, sa preko 25 GWp proizvedene snage i preko 500 patenata kao kruna jubileja. Pored toga, poseduje Nacionalni ispitni centar za fotonaponske proizvode sertifikovanih od strane CNAS koji je opremljen je sa više od 100 naprednih mašina i alata za ispitivanje i testiranje kvaliteta, vodećih u industriji fotonaponskih sistema. Fokus kompanije nije samo u povećanju proizvodnih kapaciteta, već i u stalnom istraživanju u cilju što veće efikasnosi, kvaliteta i bezbednosti PV modula.

Prema rečenom, Suntech se vratio na biznis scenu uz planove ka širenju distributivne i prodajne mreže ali i daljem razvoju i usavršavanju svojih proizvoda. Balkanske zemlje su prepoznate kao buduće tržište te se očekuje dolazak ovog proizvođača u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *