Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Vesti Solarni avion nad Švajcarskom

Solarni avion nad Švajcarskom

Solarni AvionOd 7. Aprila do 22. Septembra 2010 god. izvršeno je niz probnih letova prototipa solarnog aviona pod nazivom Solar Impulse HB-SIA. Prvi put je uzleteo 7 aprila 2010 sa vojnog aerodroma u Payerne, Švajcarska, pilot Markus Scherdel. Iako nije dugo trajao, svega sat i po sa maksimalnom visinom od 1000m, let je imao za cilj poređenje sa dotadašnjim simulacijam leta u laboratoriji.  Sam avion pogonsku snagu dobija samo iz Energija Sunca. Na svojim krilima poseduje oko 12000 solarnih ćelija organizovanih na krilima u solarni panele, litijumske baterije težine 400kg i četiri elektromotora svaki snage 10HP, raspon krila 64m, kao kod Boeing 747-400, prosečne tržine 1600kg. Nakon prvog leta usledila je i noćna proba. 7 jula u 6h51 letelica je poletela dostigavši visinu 8720m laganim penjanjem tokom celog dana. Tom prilikom baterije su punjene danju, za vreme leta.


Oko 23h00 spustio se na visinu 1500m i tu visinu zadržao tokom noći. Nakon 26 sati leta spuštanje je bilo u 9h02. O utiscima tokom leta kaže sam André Borschberg jako uzbuđen:

Pilot sam 40 godina, ali ovaj let je najneverovatniji let u mojoj letačkoj karijeri. Samo sediš i pratiš nivo napunjenosti baterije kako raste i raste zahvaljujući Suncu … I onda dolazi napetost, ne znaš da li će uspeti da ostane u vazduhu cele noći. I na kraju radost kada vidiš da se pojavljuje Sunce i osećaj da energije počinje da cirkuliše u solarnim panelima opet!”

Solarni avion 2 Uspeh ovog leta pomerio je ljudske i tehnološke granice. To je bio najduži i na najvećoj visini let ikada izveden solarnim avionom. Veliko pitanje je bilo da li će energija iz baterija biti dovoljna za let noću i da li se može dostići naredni dan u vazduhu. Odmah po obavljenom letu FAI (Fédération Aéronautique Internationale) je priznala tri rekorda koji su tom prilikom postignuti na polju solarnih letelica. To su apsolutna visina: 9235m, penjanje letelice: 8744m i vreme trajanja leta: 26 sata, 10min, 19s.  Nakon ovog uspeha, Solar Impulse planira let preko Atlantika i zatim let oko sveta 2012 god. Za taj poduhvat se dizajnira novi prototip solarne letelice.

Još jedan test je usledio 22. Septembra na stogodišnjcu prvog leta između dva grada u Švajcarskoj. Bertrand Piccard i André Borschberg su u Solar Impulse HB-SIA solarnom avionu leteli od Payerne do Geneva i natrag, dan ranije, a zatim od  Payerne do Zurich gde su sleteli na međunarodni aerodrom. Ovaj let je bio propraćen medijima tako da je javnosti bilo direktno prikazivan let. Tom prilikom je najavljen za sledeću godinu njihov prvi međunarodni let.  Ceo događaj prati promocija obnovljivih izvora energije, štednja energije i nove tehnologije (”CleanTechs”).


1 thought on “Solarni avion nad Švajcarskom”

  1. Izuztena podvig, sve pohvale za tim koji je ovo omogucio. Alternativni izvori energije i njihova primena kao recimo u ovom projektu sa letelicom zavredjuju daleko vecu paznju ali nazalost kod nas ekoloska svest nije na zavidnom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *