Solarni paneli Solarna energija i drustvo Hibridni automobil i solarne ćelije – Fisker Karma

Hibridni automobil i solarne ćelije – Fisker Karma

Solarni Automobil U današnjem trenutku problem energije postaje toliko bitan da se jedna cela industrija okreće ka čistim, obnovljivim izvorima energije (solarna energija, vetroenergija, itd.). Sve su učestaliji prototipovi hibridnih vozila čija se najava za serijsku proizvodnju najavljuje za blisku budućnost. Pored toga, mnogi automobili su dizajnirani da koriste samo struju kao pogonsku snagu, čime se emisija štetnih gasova svodi na nulu. Poznati su nam pokušaji da se čak celo vozilo snabdeva sunčevom energijom i da samo nju koristi za napajanje elektromotora. Iako se za sada, u toj oblasti radi samo o pionirskim „koracima“ u budućnost automobilizma, mnogi proizvođači hibridnih vozila se ne odriču da solarni panel bude dodatni izvor kojima se pune baterije hibridnih vozila.

Henrik Fisker Sama zakrčenost većih gradskih sredina i smog koji se emituje u saobraćaju, naterali su proizvođače da se usredsrede na gradska vozila na hibridni pogon, tako da se u gradovima koristi električna struja za pogon istih.  Međutim, ovi projekti su ostali na malim gredskim vozilima, doduše trenutno. Na tržištu važi jedno pravilo: „Ko prvi napravi proizvod inovativnoji od drugih ponese svu slavu i umnoži kapital brže i više“. Takav jedan iskorak napravila je Kalifornijska firma „Fisker Automotive” u oblasti luksuznih sportskih automobila. To je prva firma na svetu koja proizvodi hibridna vozila u sportkom domenu sa napajanjem baterija iz mreže (PHEV  tj. “plug-in hybrid electric vehicle” ).


Henrik Fisker, bivši inženjer fabrike BMW, još januara 2005 god. pokrenuo je firmu za automobile na hibridni pogon, i kao zajednički projakat „Quantum Technologies” i „Fisker Coachbuild D.O.O.“ nastao je Fisker Karma koji je prvi put sišao sa trake 5. Septembra 2007. Ovaj sportski kupe prvi put predstavljen je javnosti 14. Januara 2008 na Severno Američkom salonu automobila u Detroitu. Za 2010 god. bilo je u planu napraviti 75 do 100 automobila radi testiranja, dok se masovna proizvodnja može očekivati u februaru 2011 godine sa kapacitetom od 15,000 vozila godišnje, i dilerske mreže od 40 centara. Početna cena je $87,000 ali sa smanjenjem poreza za američko tržište $80,400.

Prema rečima svog konstruktora ovo je Ekoliški automobil bez kompromisa!

Automobill na Solarni Pogon Prema perfomansama može se slobodno reći da o kompromisima nisu razmišljali. Naime radi se o četvorosedu sa motorom napred ali sa zadnjim pogonom na dva elektromotora sa po 201HP savki, tj. sa 403 konjske snage i momentom sile od 1,300 Nm (poređenja radi Bugatti Veyron ima 1,250 Nm), napajanih litijum-jonskim baterijama i benziskim generatorom od 2l sa četiri cilindra i 260HP marke GM Ecotec 265-hp (direktno ubrizgavanje i turbokompresija). Kod Karma-e električna struja daje glavnu pogonsku snagu. Čak i sama dimenzija točkova od 22 inch-a ne ostavlja nas ravnodušnim. Dužina vozila je 4970mm a širina 1984mm.

U vožnji su dostupna dva moda stealth i sport. U Stelath modu ubrzanje 0-100km/h dostiže za 8s, tj. 60mph za 7.9s i maksimalna brzina je 153km/h; u Sport modu ubrzanje 0-100km/h je 6s , tj. 60mph za 5.9s, dok je maksimalna brzina 200km/h. Kada se koristi samo baterijsko napajanje vozilo može preći oko 80km, a sa dopunjavanjem baterija generatorom do 483km. Baterije imaju kapacitet od 22.6kWh.

Statistički posmatrano iz automobila se dnevno najviše emituje zagađenje iz razloga voženja dece u školu, odlaska na posao i pri povratku sa posla. U proseku 60% Amerikanaca i Evropljana putuje do 50 milja (80km) svojim vozilom dnevno na ovoj maršruti. Zato su baterije tako i kapicitetno pozicionirane. Jedini problem može biti njihovo punjenje. Kada se priključe na 240V gradsku mrežu potrebno je 10 sati punjenja, za 110V mrežu 15 sati.

Biće zanimljivo čuti nešto i o cenama polovnih automobila, a to ipak realno znaju samo oni koji se ovim bave http://otkupautomobila.rs/.

Može se primetiti da je vreme punjenja baterija dugo tako da su se inženjeri iz razvojnog tima Karma Fisker odlučili da krov bude jedan solarni panel koji bi prikupio 0.5kWh dnevno i tako obezbedio vozilu 6.4-8km dužu vožnju, ponekad dovoljnu do najbliže benzinske pumpe ili najbližeg utikača. Firma „Quantum Fuel Systems Technologies Worldwide” je proizvođač solarnih ćelija za krovove ovog automobila i izrađivaće sam krov, ugovor je $9.4 miliona sa početkom proizvodnje u 2011 godini. Ovo je najveća do sada ugovorena serija solarnih zakrivljenih krovova za putnička vozila. Prilikom kupovine biće u ponudi set solarni panela za garaže / kuće koje mogu napajati u potpunosti Karma auto “van mreže” ‘(off grid).

Dakle da rezimiramo, era solarnih panela osvaja iz dana u dan nove oblasti primene. Čovek je počeo da bolje iskorišćava resurse koje mu priroda nudi. Na ovom skupom projektu sportskog vozila imamo takav primer!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *