Solarni paneli Energija Vetra,Vesti Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo I

Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo I

SEWEASvetska kretanja pokazuju neprekidni rast za energijom širom planete. Sa jedne strane, to je posebno uočljivo u zemljama u razvoju gde postojeći proizvodni kapaciteti ne mogu da nadoknade privredne i potrebe stanovništva. Sa druge strane, razveijene zemlje se itekako zalažu za uvođenje obnovljivih izvora energije (RES) ne bi li time poboljšale stanje nerušene prirode i zagađenja, kao i zadovoljile povećanje potreba za energijom. Energija vetra i solarna energija su na tom putu jedne od vodećih, to i pokazuju ulaganja i njih. Energija na Balkanskom poluostrvu se decenijama bazirala na fosilnim gorivima i hidroenergiji. Tek, nedavno, i to u Grčkoj, Sloveniji, Bugarskoj i nešto malo u Hrvatskoj se počelo ozbiljno sa projektima OIE. Ostale zemlje su krenule tim putem, ali za sada nema realizovanih energetskih plantaža.

U Srbiji postoje potencijali za oko 1.3GW instalirane snage i godišnjom proizvodnjom od  2300  GWh,  na prostoru sa srednjom brzinom vetra od 5m/s. Inače, prema izveštaju Evrope „ANALYSIS OF RENEWABLE ENERGY AND ITS IMPACT ON RURAL DEVELOPMENT IN SERBIA“ u Srbiji postoji oko 471 km2 sa povoljnim godišnjim vetrom a od toga je oko 244 km2 sa prosečnom brzinom od 6 m/s.

Zato je u Srbiji pokrenuta Asocijacija „Srpsko udruženje za energiju vetraSEWEA” (The Serbian Wind Energy Association) sa ciljem razvoja vetroparkova i povećanjem ulaganja u tu oblast. Osnovana je Oktrobra 2010 u Srbiji a članice osnivači su: Energowind, Energogreen / MK Fintel Wind , Vetropark Indjija / Kelag, i Continental Wind Partners.

Wind energy SEWEA

Prema zvanično objavljenom podatku, njihovi ukupni investicioni planovi za Srbiju su preko 1.5 milijardi evra za snagu od 1GW (podsećanja radi potencijali u vetru širom Srbije su za instalisanu snagu od oko 1.3GW), što je ekvivalentno napajanju 250,000 domaćinstava. Svaka članica je namerna da investira u vetroparkove većih snaga, stim da je u kumulativnom pogledu to u dve faze : prva od 700 miliona evra u vetrenjače ukupne snage 400 megavata, a u drugoj ostatak snage. Tako na primer, MK Fintel Wind, prema obaveštenju Maje Banjalić, menadžera za Srbiju ovog preduzeća (novembar 2010. godina), trenutno su u istraživanju četiri projekta vetroparkova i to na tri različite lokacije u Srbiji, sa ulaganjem od preko 150 miliona evra.

SEWEA vetrenjace

Međutim, kao i u slučaju Feed-in Tariff-e za solarnu energiju, zalažu se za izjednačavanje sa prosekom trajanja ugovora (na 20 godina) i/ili vrednosti subvencionisane struje po uzoru na zemlje u okruženju. Naime, prema zakonu subvencionisana cena struje je 9.5 evrocenti/kWh (na primer Austrija 9.7 evrocenti/kWh ) a vreme trajanja ugovora 12 godina, stim da se od strane države daje, prema nacrtu novog zakona, da svega 450MW može dobiti podsticajne cene. Sa druge strane jeko je optimističan stav u predlogu zakona koji kaže, član 64:


Произвођач који у процесу производње електричне енергије користи ветар је повлашћени произвођач без обзира на снагу.“

Trenuto stanje prema Ministarstvu za rudarstvo i energetiku: Prijavljeno je 16 projekata za izgradnju vetroparkova ukupne snage 2.600 MW, izdato 5 dozvola za vetroparkove snage 1.135 MW (75% planirano za Vojvodinu). Uz to se napominje da EPS može da „prihvati“ (radi se o kapacitetima) 900MW instalirane vetrosnage i balansnom nezavisnošću maksimalno angažovanjem HE “Bajina Bašta” (autorka studije Dragana Orlić).

NALED i SEWEA

Njihove optimistične prognoze kažu da za dve godine se može očekivati prvi veći vetroparkovi na tlu Srbije. Svu podršku u OIE daje i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Tako je data podrška SEWEA od strane NALED-a na konferenciji “Obnovljivi izvori energije u novom zakonodavstvu”, čime se počelo otvoreno govoriti o prvim ozbiljnim koracima u vetro investiranju. Ovo je u skladu sa ciljem („Serbia sees energy revolution ahead „) da se od 12% energije koliko je trenutno do 2020. godine dođe do 20%, što će izazvati ogromne finasijska potraživanja.

Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo II


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *