Solarni paneli Energija Vetra,Vesti Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo II

Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo II

SEWEA KopaonikPored samog zalaganja u obostrano prihvatljivim Feed-in Tariff-ama i vremenu trajanja ugovora (predlog udruženja da se sa 12 podigne na 20 godina), udruženje SEWEA radi i na poslovnoj popularizaciji investiranja u vetroelektrane, kao i približavanju ovog vida OIE medijima. Na ovim prostorima tek predstoji eksploatacija vetroenergije, kako na većim plantažama tako i u pojedinačnoj realizaciji. Zato je postalo nužno pravino edukovati kako javnost tako i stručan kadar. To su „kretanja“ udruženja koja zaslužuju pažnju i podršku.

SEWEA Bec

Sama priroda vetro enelektrana je vezana za mesta bogata vetrom kojih ima u Srbiji, tako da se može u budućnosti očekivati još veće interesovanje – odgovor na nadolazeću energetsku krizu koja bi usledila ako se ne bi preduzela savesna rešenja. U prilog tome ide otvaranje Siemans-ovog postrojenja u Subotici za vetrogeneratore koji će itekako podupreti najavljene projekte ovog udruženja. To znači, da će se moći lakše i jeftinije doći do neophodnih elemenata za vetorparkove uz razvoj domaće nauke i inženjeringa. Digresije radi, Siemens je jedna od vodećih kompanija na polju vetroturbina i njigovi proizvodi se mogu naći širom planete.

Svoje angažovanje i planove preneli su na Kopanik Buznis Forumu 2011 kada su organizovali panel pod nazivom „Investiranje u vetro energiji“ („Investing in wind energy“) sa visokim predstavnicima Vlade i poslovnih ljudi regiona. Ključni napori asocijacije su prikazani u smeru povećanja vremena trajanja ugovora i mogućnosti potpisivanja ugovora sa EPS-om nakon dobijene lokacijske dozvole, itd.

SEWEA i novinari u Becu


Pored navedenog angažovanja na pravnom polju, SEWEA se itekako zalaže i za popularuzaciju vetro energije u medijima. Organizovali su put u Beč (Aprila 2011.) nekoliko novinara iz Srbije radi edukacije medijski odgovornih ljudi. Trodnevno putovanje po poljima Austrije pokazalo je samo deo angažovanja ove zemlje u OIE i pristup ka zdravom i održivom razvoju društva. Posećeni su: vetropark „Bruck/Leitha“ u gradu Bruck, nedaloeko od Beča, vetro park snage 20MW u  Berg-u. Njihovo dvodecenijsko iskustvo je dragoceno i na njiohovim primerima je poželjno učiti.

Vetro energija se pokazala kao jedan od najčistijih izvora električne struje, bez upotrebe fosilnih goriva, emisije CO2, ostavljajući prostor za dalju eksploataciju u privredne svrhe. Zato se, uz potencijale koje ima, Srbija može itekako pridružiti porodici zemalja koje su započele primenu OIE, čime bi se dao podstrek novom investiranju. Uz to se mora naglasiti da će se fosilna goriva polako ograničavati u proizvodnji energije od strane EU, čime se još više opravdava stav da je nekada bio nepoželjno sada jako korisno bogatstvo ovih prostora.

Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo I


2 thoughts on “Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA – deo II”

  1. Nadam se da ce slike pogranicnog predela izmedju Madjarske i Austrije prepunog vetrogeneratora biti konacno i nasa stvarnost.

  2. Poštovani
    zainteresovan sam za kupovinu i instalaciju vetro generatora za proizvodnju električne energije snage 30 ili 50 kw, zamolio bih Vas da mi pošaljete ponudu sa cenom kompletnog sistema.Zanima me da li je za vetro generatore snage 30-50kw na stubu visine 15-18 m potrebna dozvola za izgradnju-postavljanje osim dozvole za povezivanje na mrezu elektro privrede .
    molio bih vas da mi informacije i eventualna dodatna pitanja prosledite na e-mail ragodsun @yahoo. com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *