Suntech Arizona solar

Suntech Goodyear AZU susret novim tržištima mnoge kompanije solarne opreme izlaze ne samo putem razvoja dilerskih mreža, već postavljaju celu proizvodnju u neposrednoj blizini. Dosta je takvih primera ali jedan je karakterističan. Radi se o Suntech-ovom novom postrojenju nadomak Phoenix u Goodyear-u, Arizona otvorenog 8. Oktobra 2010. god. Kineska kompanija sa Nemačkim značajnim uticajem u razvojnom delu, odlučila se za otvaranje fabrike (namena sklapanje polikristalnih panela snage 280Wp) i na tlu USA, kako bi se konkurentski pozicionirala na tom tržištu. Naime, USA, Indija i Kina u analizama se predstavljaju najperspektivnijim budućim tržištima solarnih panela i ostale opreme, čime se strateški potezi Suntech-a itekako opravdavaju.

Suntech Arizona solar

Prva karakeristika ovog primera jeste ta da „solarna energija” ne poznaje granice. Druga, mnogo bitnija jeste rešenje da se obezbedi što manji odnos cene i snage, tj. $/Wp na tržištu koje je u usponu, prostoru koje je bogat sunčanim danima u toku godine. Treća karakteristika predstavlja rešenje brzog i pouzdanog a sa druge strane jeftinog snabdevanja projekta solarne PV elektrane „Mesquite Solar 1”. Četvrta, da solarni paneli na bazi monokristalnih i polikristalnih solarnih ćelija itekako imaju perspektivu, i uspešno  odolevaju drugim tehnologijama. Peta, zbog jako povoljnih klimatskih uslova, pružaju se mogućnosti za analizu i testiranje novih ideja, poboljšavanje i razvoj postojećih uz naučnu saradnju sa Arizona State University; usavršavanje automatizacije proizvodnog toka, skladištanja i otpremanja.

Mesquite Solar 1

Projekat solarne elektrane „Mesquite solar 1” 150MW koji gradi kompanija Sempra Generation, inicirao je otvaranje ovog pogona. Kao dobavljač panela jeste Suntech, svega 50km udaljen od predviđene lokacije, a instaliranje i integraciju obaviće domaća kompanija Zachry Holdings. Inače, radi se o grandioznom projektu snage 700MW solarnog kompleksa, stim što je Mesquite solar 1 njegova prva faza. Izgradnja počinje sredinom 2011. i završiće se 2013. godine, tako da će uz puni kapacitet davati 350,000MWh godišnje što je ekvivalntno potrebama od 56,000 domaćinstava sa prosečnom potrošnjom električne energije. Proizvedena struja će biti prodavana Pacific Gas & Electric (PG&E) sa ugovormo od 20 godina. Tako će se redukovati emisija „stakleničkih gasova” za 190 hiljada tona godišnje ili što je jednako emisiji 33,000 štetnih gasova iz automobila godišnje.

Suntech Arizona

Pozicioniranje postrojenja na svega 50 km od mesta instaliranja ima veliki značaj na smanjenje cene cele investicije a time i na povećanje dobiti. Fabrika se prostire na 10,869 m2 sa početnim kapacitetom od 15,000 panela mesečno ili 30MW/god i 40 zapošljenih. Danas, kako bi se dostigao planirani kapacitet od 50MW/god radi 107 radnika, ali se planira da do kraja godine ovaj broj bude 150, i ciljem da se u narednim godinama dostigne proizvodnja od 120MW/god. To samo ukazuje na povećan razvoj tržišta ka postizanju energetkse nezavisnosti i popularizaciji solarne energije na tlu USA.

Planira se postavljanje solarnih nadstrešnica za parking prostor, još jedna novina u eksploataciji solarnih panela. Tako će postrojenje u Goodyear-u imati i sopstveno napajanje sunčevom energijom.

Suntech in USA


Pored navedenih ciljeva koje će ostvariti kompanija Suntech, u ovom pogonu će se raditi na usavršavanju automatizacije proizvodnje i prilagođavanju nekih operacija samim uslovima. Zato se koristi robotizovana linija, ali ključne operacije obavlja čovek. Instalirana oprema je vrhunskog kvaliteta marke 3S Modultec koja se odlikuje linearnošću procesa proizvodnje i namenjena je postizanju najveće uštede tokom eksploatacije, ali u ovom slučaju morala je pretrpeti neke izmene i dopune. Naime, vlažnost vazduha u Arizoni je poprilično mala tako da se javio problem. Posle framing-procesa (postavljanja rama), lepak koji se koristi za učvršćivanje iziskuje je da panel mora proći kroz vlažnu sredinu-specijalno napravljena komora (povećava se vlažnost sredine za 50% čime se usporava sušenje lepka a time bolje stvara amortizujući sloj). Takvo postrojenje se za sada koristi za polikristalne panele, 2x1m sa 72 ćelije, snage 280W ali se može bez problema prenameniti i za druge snage i tipove ćelija.

Na kraju, napomenimo da se za proizvodnju panela koriste poluproizvodi i repromaterijal proizvedenu u Floridi, Kini, Japanu, Austriji i Švajcarskoj, uz nagoveštaj učešća lokalnih fabrika u lanac snabdevanja proizvodnje. Dakle, korist je višestruka. Primer pametnog investiranja poput ovde opisanog, traba razmatrati u skaldu sa mogućnostima tržišta i strateškim planovima energetskih kompanija. Solarna energija tek će doživeti svoju punu primenu, njena eksploatacija će tek dati istorijski pečat industriji.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *