Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Video klipovi o solarnim panelima Google i SolarCity, nov podstrek solarnim projektima

Google i SolarCity, nov podstrek solarnim projektima

ATHERTON Solar Shingle RoofPoslednjih nekoliko meseci u USA se počelo sa promocijom obnovljivih izvora energije, posebno solarne i vetro energije. Nakon kraha Feed-in Tatiffe u Italiji i drugim investiciono značajnim zemljama, kao i berzanskog poremećaja proizvođača solarnih panela, mnoge zemlje uvidele  su šansu da donesu nove, prilagođenije uslove za ulaganje u OIE. Zato se pojačavaju angažovanja za otvaranjem novih tržišta, poput Amerike, Indije, Kine, Japana i Australije. Kada je Amerika u pitanju, treba dodati i projekate u Kaliforniji: „Go Solar California”  pod nazivom „milion solarnih krovova” („Million Solar Roofs”), i „California’s 33% Renewables Standard” koji se odnosi da 1/3 energije bude iz obnovljivih izvora do 2020. godine („Renewable Portfolio Standard” (RPS). Uz sve to treba dodati da prosečna cena električne energije u ovoj zemlji raste za 5% godišnje. Tako je IT gigant Google  prepozanao trend i „krenuo” u pravcu pordške razvoju solarnih projekata i boljim uslovima povraćaja investiranja (ROI).Međutim, ovo nije prvi put da Google ulaže u solarnu energiju. Pre izvesnog vremena realizovali su svoj pionirski projekat Googleplex Solar instalirajući panele na svojim poslovnim zgradama. Pored toga investirali su oko $5 milijardi u transmisione vodove u moru duž obale Antlantika (kapaciteta prenosa 6GW, priprema za buduća investiranja u vetro parkove iz kojih bi se snabdevalo oko 1.9 miliona porodica) i vetro farmu u Severnoj Dakoti („wind power transmission corridor”, potom u termalnu solarnu elektranu Brightsource Energy.

Menlo Park Shingle Roof

Detaljniji popis ulaganja Google-a u OIE može se videti u REUTERS-ovom članku. Ovog puta opredelili su se za nešto finansijski ozbiljniji poduhvat sa kompanijom SolarCity formirajući fond od $280 miliona u solarne stambene sisteme na tlu USA. To se može videti i u njihovom zvaničnom izveštaju „Google Invests $280 Million In Solar City”.


Kompanija SolarCity se bavi solarnom energijom i energetskom efikasnošću, i to od dizajna do prodaje po principu „Ključ u ruke”; stacionirana je u San Mateo-u. Sa njom Google je sklopio dogovor oko formiranja fonda iz koga će se finansirati solarni projekti i olakšati pristup građanstvu kupovina i ugradnje iste. Pored ovog fonda ona je u partnerstvu sa još nekoliko drugih tako da je ukupna novčana masa sa kojom operišu oko $1.28 milijardi.

Fond je tako koncipiran da pruža nešto novo ne samo na domaćem tlu, već i na svetskoj bankarskoj sceni. Obezbeđene su mogućnosti „solarnoglizinga („SolarCity solar lease”  i kupoprodajnih ugovora u zelenoj energetici (SolarPPA™) koji se odnose na stambene objekte, po njhovoj proceni biće ih do 10000, instaliranih u periodu od 18 meseci,  i to u deset država Amerike u kojima posluje SolarCity (Arizona, California, Colorado, the District of Columbia, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Pennsylvania i Texas). Novina je to što se redukuje značajno početna ulaganja vlasnika domaćinstva, i to kroz niz ponuda-načina plaćanja jako pogodnih budućim korisnicima.

sidebar savings chart

Radi se o „Solar Lease-u” tj. zakupu solarne opreme tako da se može priuštiti solarna energija bez visokih početnih troškova instaliranja sistema. Umesto kupovine opreme, jednostavno se izdaje u zakup. SolarLease je postala jedna od najpopularnijih stambenih opcija za finansiranje solarne energije u domaćinstvima širom USA. Na gornjoj slici se vidi učinak i količina ušteđenog novca tokom godina eksploatacije. Zatim, plaćanje nije odjednom već se vremenski periodično odvija što dodatno umanjuje inicijalne troškove.

Tipičan krovni solarni sistem košta 25.000 do 30.000 dolara, što je previše za mnoge vlasnike kuća. Umesto toga, „solarni provajder” može da plati za sistem sa novcem pozajmljenim od banke ili specijalno namenjenog fonda, kao što je Google-ov fond. Vlasnik tada plaća set stopa za proizvodnju električne energije. Stopa je manja od, ili otprilike isto kao i lokalni cena električne energije.

Google-u se investicija vraća na tri načina. Najpre dobija poreski kredit od federalne vlade od 30 odsto cene solarnih projekata, u ovom slučaju $ 84 miliona. Takođe može da se otpiše ukupna vrednost sistema u godini u kojoj je izgrađen, računovodstveno definisano ubrzana amortizacija. Takođe vrednosti državnih i lokalnih poreskih olakšica se usmeravaju ka Google-u. Na kraju, SolarCiti plaća Google interes-kamatu za korišćenje sredstava kroz stope koje naplaćuje korisnicima (podaci objavljeni na sajtu huffpost green).

Google-ov direktor za „zelena“ poslovanja, Rick Needham prenosi da je ova investicija u čistu energiju do sada najveće ulaganje Google-a do sada. To kumulativno iznosi oko $680 miliona investicija u OIE. Takođe ističe da će zaposleni u Google-u imati posebne pogodnosi za instaliranje solarnih panela. Na taj način investitorima će povraćaj investicije biti preko 10% investicije, ili čak 20%, ako se uključi i vrednost poreskih olakšica.

Ovakvi potezi posebno će imati značaja i za egzotične projekte poput ovog: http://www.seoexpert.rs/blog/guglov-samoupravljajuci-automobil/.

Ovom kapanjom dat je značaj obnovljivih izvora energije u budućnosti, uz poziv i ostalim vlasnicima kapitala da takve korake preduzmu u svojim sredinama. Sa druge strane Google se polako pretvara u glavni finansijski izvor kompanijama koje se bave OIE. Prema mišljenju blogera o ekonomiji i berzi Travis Hoium-a se kaže da vremenom energija može postati uz IT poslovanje glavni izvor prihoda kompaniji.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *