Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Vesti Energetska kriza – upozorenje

Energetska kriza – upozorenje

kriza solarna energijaNekako nije lako, pogotovo tehničkom licu, pisati o krizi u energentima, i to u svetskim razmerama. Uvek se posmatraju stvari u svom razvojnom delu, ali danas moramo početi da razmišljamo preventivno, a to znači i strateški. Tako se počinje davati prioritet nekom segmentu društva i industrije, a nekom ne! Zašto sada i zašto mi, su pitanja koja ćemo ostaviti politikolozima i sociolozima. Naš izazov postaje energija i njen polagani cenovni rast na berzi. Ukratko, da li može zelena energija, a pre svega solarna i vetro energija da nađu mesto u neizvesnoj budućnosti?

Moramo se pre svega osvrnuti na politička i seizmološka podrhtavanja u svetu! Prvo, demonstracije i sukobi su zahvatili skoro sve države arapskog sveta koje su trenutno najveći proizvođači nafte, glavnog energenta danas. U stručnim krugovima se očekuje da cena barela nafte skoči iznad 110$, sa trendom daljeg porasta. Drugo, jeste veliki zamljotres u Japanu (Japan earthquake) i veliki cunami koji je načeo jako dve ili tri nuklearne elektrane. Uz sve ove nedaće se najavljuju dodatni zemljotresi, cunami i vulkani (trenutno su proradila dva). Spravom se postavlja pitanje sigurnosti ovih reaktora i njihove isplativosti?

Uranium Energy Corp.

Slika 1. Grafik akcija Uranium Energy Corp. datum 14.03.2011.

Zato je počelo intenzivno dešavanje na berzi akcija industrija koje se bave energijom. Samo zbog dešavanja u Japanu proizvođače uranijuma Denison Mines Corp. zadesio je pad akcija od 22% i Uranium Energy Corp., slika 1, su pale za 19%, izvor The Wall Street Journal. Da li se radi o strahu u ulaganje u ovu vrstu energije ili od nedostataka energenata – uranijuma naćićemo u stručnim savetima geopolitičkih stratega. Ono što je bitno jesu posledice pada vrednosti ovih industrija.


Sa druge strane, energetska nezavisnost je počela tek da se razvija kao ideja ali ova najnovija dešavanja počinju da menjaju dinamiku, ubrzavaju započete procese na tržištu energije. Da li treba odgovoriti izazovu prirode novim idejama, čovek treba da odluči, mada vreme jako brzo prolazi a mnogi su na listi čekanja. Dakle, na pragu smo velike krize.I to stiže neverovatnom brzinom. Izazvaće talas ponovnog poskupljenja cene struje i energenata. Dakle šta raditi? Jednostavno, okrenuti se obnovljivim izvorima energije, i to svim potencijalima koje jedno geografsko područje poseduje.

Japan nuclear fears lift solar stocks

Slika 2. “Japan nuclear fears lift solar stocks

Pre svega, samo nedelju dana ranije, zbog donošenja stopiranja FiT tarife u Italiji, za sat vremena su pale akcije Fisrt Solar-a i to za 3.8%, slika 3. Danas se stvari ozbiljno menjaju u korist zelene energije. Tako je Renesola Ltd povećao cenu akcija za 3.9% a Suntech Power Holdings Ltd za 3%. Interesantno je to kako priroda ume da promeni tok kretanja novca u jednom trenutku. Tek sada čovek vidi koliko je zavistan od prirode i koliko treba da je čuva.

First Solar NASDAQ

Slika 3. First Solar NASDAQ

No, sada da se vratimo na lokalno polje delovanja krize. Prema ideji, svako domaćinstvo bi trebalo da ima svoj solarni energetski sistem, solarne panele odakle bi se dodatno snabdevalo strujom. Uz to treba dodati i energiju vetra kao ozbiljnog izvora energije. Ako uzmemo u obzir pionirske radove na polju eksploatacije solarne energije, poput solarnog broda PlanetSolar, možemo znati da ima nade ali sa velikim trudom je možemo ostvariti. Sa druge strane mora se raditi i na eksploataciji biogasa, biomase, geotermalnih voda, hidroenergije, dakle svega što može doprineti našoj dobroj opsktbljenosti energijom.

retscreen

Slika 4. RETScreen perspektive

Sada ne treba čekati već brzo delovati. Vreme jako brzo odmiče a problemi se nagomilavaju! Čak su i mnoge industrije u Japanu najavile privremeno stopiranje proizvodnje kako bi se porebe za energijom obezbedile i time normalizovao život. Tek sada čovečanstvo uočava koji problem može biti nedostatak struje uz nedostatak pitke vode i hrane (nužni pratioci svake krize). Nedavno su mnoge zemlje skinule višegodišnje moratorijume na izgradnju nuklearnih elektrana, među njima najznačajnije SAD, ali sada sve vraća na početak. Tako se u USA zabeležava ogromna eksploatacija neftnih bušotina. Ali do kada se tako može “krpiti” tržište videćemo. Međutim sigurno je da zelena energija može najbržim načinom ka zadovoljenju energetske potrebe u bliskoj i daljoj budućnosti!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *