Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Vesti Beogradski sajam energetike 2011

Beogradski sajam energetike 2011

Beogradski sajam energetike 2011Već duži niz godina se na Bogradskom sajmu jednom godišnje održava sajam energetike i tehničkih dostignuća u toj industriji. Po prvi put organizovan 2005 godine, sa ciljem popularizacije oblasti energetike u javnosti i stvaranju platforme za ulaganje u srpsku energetiku. I ove godine od 12 do 14 Oktobra na sajmu „Energija 2011“ imali smo priliku da posetimo štandove kompanija koje ili su ili planiraju da dođu na naše tržište. Pre svega, sam sajam je pružio još jednu priliku da se razmene ideje i iskustva kao i upoznaju investitori sa mogućnostima koja su, po mnogima, jako privlačna za ulaganje. Pored investiranja u postojeće kapacitete i gradnji novih konvencionalnih (fosilnih) izvora, poslednjih godina se otvorilo novo tržište-tržište na polju obnovljivih izvora energije: solarna energija (posebno za dobijanje električne energije iz solarnih panela), energija vetra, energija biomase, geotermalna, hidro-energija i energija iz otpada. Zato se posebno popularizovala zelena energija sa idejom povećanja energetske efikasnosti na svim poljima. Okupio je preko 250 izlagača iz 11 zemalja.

NIS stand beogradski sajam energetike 2011

U korak sa tendencijama u svetu, i Balkanska regija se polako usmerava ka obnovljivim izvorima energije, tako da su u program sajma uključene bile poslovne i stručne konferencije. I sve je bilo usmereno ka ciljevima Srbije na polju energije: pouzdanog snabdevanja, povećanja energetske efikasnosti, implementacija OIE, zaštite životne sredine. Tu se moramo osvrnuti i na izlaganja studenata sa nekoliko fakulteta iz Beograda i Kragujevca o svojim projektima na temu „Studenti Energetike i Razvojni Izazovi Energetskog Sektora“, mladih intelektualnih snaga koje su dale svoj doprinos razvoju energetike Srbije.


Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je otvorio zvanično manifestaciju, posetivši štandove domaćih i stranih kompanija, pri čemu je razmenio par kratkih ideja i saslušao predstavnike. U svom  pozdravnom obraćanju naglasio je da Srbija ima potencijala za ulaganje, kao i preneo želju preduzeća i instituta da svojim angažovanjem u energetskom sektoru doprinesu privrednom razvoju Srbije. Tom prilikom je najavljeno od strane ministra da će kroz ekološke projekte biti otvoreno novih 2000 radnih mesta, te da će se tako ostvariti cifra od 10000 radnih mesta u tom sektoru.

Bauer stand Beogradski sajam energetike 2011

Zvanični slogan „Prirodno“ i pod kampanjom mladih „Štedimo energiju – investirajmo u budućnost“ sajma električne energije, uglja, nafte i gasa, i OIE, imao je potporu i u još jednoj paralelno organizovanoj manifestaciji: 8 Sajam Zaštite Životne Sredine „Ekofer“. Kako je pomenuto, ekološki sajam je predstavio kompanije i organizacije koje se bave životnom sredinom, OIE, reciklažom, kao i upravljanje otpadom. Kao zasbne sjamske celine činile su „Mreža nulte emisije“, „Berza ekoloških usluga“, aktivnosti nevladinih organiz cija, kao i nastojanja organizacija ka održivom razvoju.

Mnogi izlagači su iskoristili da prezentuju svoje proizvode na polju reciklaže, geotermalne energije, energije vetra, energije biomase, a posebno težište su zauzimali predstavnici solarne industrije, kako solarni panela tako i solarnih invertora. Radilo se o svetki renomiranim proizvođačima iz zemlje i inostranstva, koji su po proizvodnji i njenim standardima su u samom svetkom vrhu. Zanimljivi su bili i mali vetro generatori namenjeni kućnim instalacijama. Dakle, pored domaćih izlagača bilo je i iz Belgije, Hrvatske, Italije, Češke, Poljske, Nemačke, Austrije, Bugarske, Rumunije, Islanda, i drugih zemalja.

solarni paneli beogradski sajam 2011

Solarni paneli

Sam sajam je imao nekoliko grupa:

  • Električna energija,
  • Nafta i Gas,
  • Ugalj,
  • Obnovljivi izvori energije,
  • Energetska efikasnost.

Mnogim svojim proizvodima sajm je pružio mogućnost budućim kupcima, na primer PV sistema, bilo solarnih off-grid PV ili solarnih grid-tie PV, da budu potpuno energetski nezavisni.

Prema tome, na sajmovim energetike i ekologije moglo se pratiti bogat prateći stručni program, sa  konferencijama i skupovima, kao i prezentacijama pojedinačnih firmi. Za svaku pohvalu je to što se na jednom mestu moglo videti novine iz svih tehnologija proizvodnje i distribucije energije, uz najave budućih njihovih kretanja. Nadamo se da je budućim kupcim i investitorima bila delotvorna poseta, nama jeste.

SrbijaSume Beogradski sajam 2011

SrbijaSume Beogradski sajam 2011


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *