Primeri primene solarne energije

Solar Decathlon Universität DarmstadtSavremeno društvo pokazuje trend razvoja i povećanja potrošnje. Time se i cene energije i troškova života menjaju. Ekvivalent cene ugodnog života jeste energija koja potroši po glavi stanovnika. Radi se o statističkom parametru koji pokazuje kavlitet življenja kroz energiju koju jedna država potroši za svoj stnadard u toku godine. Dakle, direktna je veza sa količinom prosečno utrošene energije i kvaliteta života u jednoj državi (zajednici). Najrazvijenija drušvtva troše najviše energije dok siromašna najmanje. I jako bitno jeste da se potrošnja povećava iz godine u godinu. Neki stratezi kažu da ća do 2040 god. potrošnja energije da se poveća za 300%.

Ovaj podatak može nas alarmirati jer smo na pragu, ili smo već ušli u takozvani „peak oil“ – maksimum prozvodnje nafte. Sa druge strane nepoverenje u nuklearnu energiju raste. Zato se pomalo govori kako energetska kriza nam se primiče! Dok se ne razvije pouzdan nuklearni proces za dobijanje električne energije, u alternativnim izvorima se vidi rešenje za obnovljiv razvoj. Tu su sigurno vodeći izvori solarna energija, energija vetra, hidro energija, biogorivo, prerada otpada, geotermalna energija, itd. Zato su mnogi napori uloženi u razvoju postrojenja koja će iz nabrojanih izvora proizvoditi električnu energiju.


Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na solarnu energiju (ili zračenje Sunca koje dospe na površinu Zemlje). “Uhvatiti zrak” predstavlja izazov savremenom čoveku odavnina pa do sada (videti istorija solarne ćelije). Doći do energije dostupne svakome i na lak način deluje utopijski možda pre jednog veka, ali danas ova tema doživljava svoj razvoj. Solarni panel kao jedno od rešenja se ponudilo društvu i za sada jako dobro doprinosi rešavanju problema. Iako ih ima različitih tehnologija, svi solarni paneli se mogu primeniti kod autonomnih “off-grid PV sistema” ili kod “grid-tie PV sistema” (povezanih na lokalnu distributivnu mrežu).

Prikazana rešenja su danas jako pristupačna, sa cenom i vekom trajanja. To može da dâ dodatan podstrek entuzijastima i istraživačima da nastave sa radom, kao i svim ostalima kojima je solarna energija postala neminovnost. Komercijalno su prisutni mnogi proizvodi tako da se granice učešća solarni panela stalno pomeraju. Energija je ono što nam treba a Sunce je svakodnevno šalje u ogromnoj količini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *