Solarni paneli Vesti Solarna elektrana u Leskovcu

Solarna elektrana u Leskovcu

solar power plantZanimljiva je pojava solarnih elektrana u Srbiji. Jeste da se ima u planu solarna elektrana na Zlatiboru (Čajetina) od 5MW, takođe pored Banata, ovom prilokom iznosimo podatke za polje solanih panela na području  Leskovca .  Pored zdrave hrane koja se na tom području uzgaja, lepo je čuti da se teži i zelenoj energiji, tako da će područjima sa najkvalitenijim zemljištem, ona ostati nezagađena i plodonosna. Time taj kraj polako ulazi u zatvaranje jednog većeg projekta održivog razvoja Juga Srbije.
U Leskovcu je odlučeno da se gradi solarana elektrana (solarni paneli su od Kineskog partnera) snage od 950kWp u ataru sela Velika Biljanica. U toku je tenderski postupak za izbor izvođača radova, finansiran iz  Programa za podsticaj građevinske industrije Srbije.
Elektrana će koštati od 2-3 miliona evra. Prednost ove Solarane elektrane je taj što će imati 330 rotatora, tako da će grid-tie PV sistem imati 10% više zimi a 40% više leti biti konvertovana energija Sunca. Prostiraće se na 6,5 hektara i u njoj će posao dobiti 20 radnika, vek trajanja objekta je 25 godina, a posle rekonstrukcije može biti produžen na još 20 godina. Prema planovima i već urađenim pripremama može se reći da će biti prva solarna elektrana u Srbiji. Idejni tvorac je Globus Auto d.o.o. iz Pančeva, a izradu studije izvodljivost  i glavni projekat radi Fakultet Tehničkih Nauka iz Novog Sada.

Partneri Grada u ovoj investiciji biće Solarne elektrane Srbije i strani investitori“, dok fondacija Energy Globe je  uputila Leskovcu je poziv da ovim projektom konkuriše za najznačajniju internacionalnu nagradu u oblasti zaštite životne sredine. Nagrade se uručuju od strane poznatih ličnosti, na primer: Kofi Anan, Mihail Gorbačov, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, holivudski glumci Martin Sheen, Aamir Khan, Peter Falk, pop zvezde Alanis Moriset, Robin Gibb ili Zucchero. Nagrada Energy Globe iznosi do 10 hiljada evra.

Nadamo se da će se na primeni solanih panela nastaviti još “agresivnije” jer vremena za čekanje nema!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *