Solarni paneli Solarna energija i drustvo Prva solarna elektrana u Srbiji

Prva solarna elektrana u Srbiji

Situacija oko solarne energije u Srbiji pocinje da se zahuktava. Posle najave izgradnje solarne elektrane u Leskovcu i Maloj Crnji na pomolu je jos jedna investicija u ovaj vid energije. Evo sta o ovome pisu na B92 portalu.

U Kikindi kineska solarna elektrana
2. decembar 2010. | 08:14 | Izvor: Novosti
Kikinda — U Kikindi bi uskoro mogla da nikne prva solarna elektrana u Srbiji. Kinezi će, ako se pregovori uspešno okončaju, o svom trošku realizovati ovu investiciju.
Kao lokacija odabrana je Kikinda, jer je jedan od gradova u Srbiji sa najviše sunčanih dana u godini.
Sekretar Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i predstavnici kineske državne kompanije “CHD” potpisali su memorandum o saradnji, koji predviđa mogućnost izgradnje solarne elektrane kapaciteta 30 megavata.


Striković kaže da je parafiranje ovog dokumenta usledilo posle neprekidnih tromesečnih pregovora s Kinezima. “Pojedinosti ovog značajnog poslovnog aranžmana biće regulisane posebnim ugovorima i sporazumima, čija izrada sledi početkom naredne godine”, navodi Striković.
“Verujem da će se u Kikindi podići prva solarna elektrana kod nas, što će, nadam se, biti putokaz kako da što je moguće više koristimo nove izvore energije”, dodaje on.
Još se ne zna gde će tačno u Kikindi biti buduća solarna elektrana. Striković napominje da će se u tu svrhu najverovatnije iskoristiti državno zemljište.

Kinezi će, kao investitori, koristiti sopstvenu opremu i tehnologiju. Okvirna cena izgradnje ovog ambicioznog poduhvata je od 75 do 105 miliona evra, odnosno od 2,5 do 3,5 miliona evra po megavatu.


2 thoughts on “Prva solarna elektrana u Srbiji”

  1. Dobro je sto ste prikazali stanje u Srbiji po pitanju solarne energije. Ima par lepih i korisnih informacija. Uskoro ce na nasem sajtu izaci tekst o potencijalima Srbije u solarnoj energetici u globalu, kao sto su obradjene i druga podrucja. Inace, struja ce poskupeti bar za 50-80% ako se ne povecaju njeni kapaciteti.

  2. Dobro je sto ste prikazali stanje u Srbiji po pitanju solarne energije. Ima par lepih i korisnih informacija. Uskoro ce na nasem sajtu izaci tekst o potencijalima Srbije u solarnoj energetici u globalu, kao sto su obradjene i druga podrucja. Inace, struja ce poskupeti bar za 50-80% ako se ne povecaju njeni kapaciteti.
    +1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *