Solarni paneli Solarna energija i drustvo,Video klipovi o solarnim panelima Razvoj solarne energije u Nemačkoj za period janiar 2009 – januar 2013

Razvoj solarne energije u Nemačkoj za period janiar 2009 – januar 2013

Razvoj solarne energije u NemackojRapidni razvoj solarne energije u svetu se dešava zadnjih 4 godine, i takav trend se danas nastavlja. Razvijene države se itekako oslanjaju na razvoj obnovljivih izvora energije, na njihovom uspehu značajno temelje i svoje parametre razvoja društva u celini. Očito je da energije globalno nedostaje, i kako bi se sprečavao dalji rast cene električne energije prišlo se postavljanju obnovljivih izvora koji pored ekolokih imaju prednost u brzini instaliranja. Na taj način se brže dogovara na povećanje zahteva za strujom  nego li da se krene u izradu jedne velike hidroelektrane ili termoelektrane.

U ovom postu želimo pokazati jedan video (Vizuelizacija Chris Davis i Alfredas Chmieliauskas, posetiti stranicu http://enipedia.tudelft.nl) o razvoju solarnih instalacija u Nemačkoj u periodu 31. januar 2009. – 31. januar 2013. Da se radi o ozbiljnoj industriji panela i ozbiljnom biznisu pokazuje podatak da je  preko 860.000 PV sistema instalirano širom Nemačke u pomenutom periodu. Preciznije 27036.2 MW ili oko 27 GW. Poređenja radi to je oko 3.5 puta više nego što Srbija ima ukupno instaliranih kapaciteta u termoelektranama i hidroelektranama zajedno sa KiM.

Svetli krugovi predstavljaju instalisane kapacitete po lokaciji. Podaci potiču sa sajta http://bundesnetzagentur.de. Inače, Nemačka vlada, tj. njihovo resorno ministarstvo jako temeljito posmatra razvoj solarnog tržišta i industriju solarnih panela kako u njih tako i širom sveta. Zato njije ni čudno zašto su uradili ovu ekranizaciju instalacija. Neka ovo bude samo podstrek Balkanskim zemljama da po ovom uzoru započnu takve analize sa prilježnim beleženjem elektrana, bilo malih ili velikih.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *