Blagodeti sunca

Piše:  Ana Todorović Radetić www.prevodioci.co.rs.

Neverovatna isceliteljska moć sunca je poznata vekovima. U različitim kulturama širom sveta ljudi su osećali duboko divljenje i poštovanje prema suncu i obožavali njegove lekovite blagodeti, mnogo pre nego što je nastala pisana reč. Najstariji spisi egipatskih Faraona, grčkih, rimskih i arapskih lekara, kao i mnogih drugih mudrih i antičkih učenjaka, ukazuju na lekovitu moć “sunčevih terapija”.
Zapisi, stari hiljadama godina, otkrivaju kako je korišćena sunčeva svetlost da ojača čovekovo zdravlje i izleči mnoge bolesti. Očuvanje jakog srca, kao i snažnih mišića i idealne težine, lečenje astme, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti digestivnog trakta, otvorenih rana, slomljenih kostiju, pa čak i bola u leđima, samo su neka od lekovitih primena ovog prirodnog resursa.
Lekovita svojstva sunčeve svetlosti i vitamina D suprostavljaju se modernom mitu da sunce šteti našem zdravlju. Sunce je nekada korišćeno kao tretman koji leči skoro sve. Opšte je poznato da sunce predstavlja osnovu svog života na zemlji i da je izvor energije svim biljkama, a indirektno i svim životinjama.

Samo čovečanstvo je nastalo pod suncem i hiljadama godina živelo u skladu sa toplinom i svetlošću. Međutim, u proteklih pedesetak godina, izgubili smo taj prisni odnos sa suncem i njegovim lekovitim moćima. Počeli smo da ga se bojimo.

Pa ipak, ne treba zaboraviti da su sunčeva svetlost i toplota od neizmernog značaja celoj prirodi; svima nama je  potrebna sunčeva svetlost za zdravlje i dobro raspoloženje, za vitalnost i sreću. U 21. veku, kada smo sve više otuđeni od prirode, neophodno je vratiti se lekovitim moćima sunca radi sveopšteg zdravstvenog stanja i prevencije mnogih bolesti.

Najbolji način da se opskrbimo vitaminom D je izlaganje adekvatnoj sunčevoj svetlosti. Nažalost, većina nas ne dobije dovoljno sunčevog svetla skoro pola godine. Takođe, mnogi od nas provode najveći deo svog vremena na poslu ili u kući. Prosečno direktno izlaganje Suncu od oko 10-15 minuta dnevno, sa najmanje 40% otkrivene kože, je generalno uputstvo koliko nam je potrebno sunca dnevno, iako je ljudima sa tamnijim tenom potrebno dosta duže.

Posmatranje Sunca, kao vrste meditacije, podrazumeva direktno gledanje u sunce u kratkim vremenskim intervalima u toku izlaska i zalaska sunca. Mnogi stručnjaci pripisuju čitav niz lekovitih i duhovnih blagodeti ovoj praksi.

U bilo kom smislu, Sunce zauzima centralno mesto u našim životima i ključno je za naše zdravlje. Projektovanje i izgradnja dobro osunčanih kuća može da  deluje preventivno na mnoge bolesti, da stvara srećnu i optimističnu atmosferu, kao i da štedi energiju. Zato, pustimo Sunce u svoje živote!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *